Κυκλαδίτικη ποικιλία, με επίκεντρο καλλιέργειας τη Σαντορίνη. Νησίδες καλλιέργειας υπάρχουν ακόμα στην Πάρο και στη Νάξο. Ο τρύγος γίνεται στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράγει κρασιά που χαρακτηρίζονται από μέτριο αλκοόλ, μεσαία οξύτητα και μεγάλη αρωματική ένταση. Συμμετέχει στην παραγωγή οίνων Ο.Π.Α.Π. Σαντορίνη και Vinsanto - Σαντορίνη.
Ανοιχτό χρυσοκίτρινο χρώμα. Ελκυστική μύτη με αρώματα λίτσι, τριαντάφυλλου, ροδόνερου και λουκουμιού. Το στόμα είναι λεμονάτο με νύξεις ορυκτότητας. Η επίγευση όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια.