Κυκλαδίτικη ποικιλία, με επίκεντρο καλλιέργειας τη Σαντορίνη. Νησίδες καλλιέργειας υπάρχουν ακόμα στην Πάρο και στη Νάξο. Ο τρύγος γίνεται στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράγει κρασιά που χαρακτηρίζονται από μέτριο αλκοόλ, μεσαία οξύτητα και μεγάλη αρωματική ένταση. Συμμετέχει στην παραγωγή οίνων Ο.Π.Α.Π. Σαντορίνη και Vinsanto - Σαντορίνη.
Αχυροκίτρινο χρώμα. Ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα λεμονιού, αχλαδιού, ροδάκινου και νότες μελιού ανθέων. Το στόμα είναι λιπαρό, με πυρηνόκαρπα φρούτα και άνθη. Καλή επίγευση.