Κοσμοπολίτικη ποικιλία γαλλικής προέλευσης, με επίκεντρο καλλιέργειας την περιοχή του Bordeaux. Στην Ελλάδα νησίδες καλλιέργειας υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Ο τρύγος γίνεται στα τέλη Αυγούστου. Παράγει κρασιά με βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, που γίνονται πιο σύνθετα και μπαχαρικά κατά την παλαίωση. Στόμα πλούσιο, με καλή ισορροπία και αρκετά μαλακές ταννίνες. Συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών Τοπικών οίνων.
Ωραία αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κράνο, κεράσι και φράουλα, εμπλουτισμένα με πιπεράτες νότες. Νόστιμη επίγευση.